Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /www/webvol24/vw/g4jhlxdju4ahi4k/gridbiz.se/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 287
Branschutveckling – Gridbiz

Branschutveckling

Inom Gridbiz har vi som en bärande verksamhetsidé att målmedvetet arbeta för att stödja och bidra till en positiv utveckling av nätföretagens affär. Vi har valt ut vissa strategiska områden där vi vill vara särskilt delaktiga. Företagssamarbeten är det område som Gridbiz har valt att börja fokusera på.

Vi har noterat en trend att det blir mer och mer populärt att samarbeta över företagsgränserna inom branschen. Det är en utveckling som vi inom Gridbiz tror kommer att bli en allt viktigare framgångsfaktor framöver. Det ställs successivt högre myndighetskrav på verksamheten samtidigt som möjligheterna till höjning av ersättningsnivåerna inte finns på samma sätt som tidigare. Det krävs att branschen blir effektivare med samma resurser eller till och med minskade resurser i vissa fall.

Ett resurseffektivt sätt att få till “mer nät för pengarna” inom monopolverksamheter som elnät och vatten/avlopp är en ökad grad av samarbeten inom branschen där man inte konkurrerar. Det kommer både det enskilda företaget att tjäna på likväl som det gynnar utvecklingen av hela branschen.

För regionala energiföretag, ofta kommunalägda aktiebolag, finns en stark trend att hitta samordningsfördelar mellan produkter såsom exempelvis elnät och stadsnät. Dessa satsningar brukar gå under beteckningen Multiutility, något vi inom Gridbiz har god kunskap om.

Större elnätsföretag arbetar tillsammans med entreprenörer och där det är viktigt att informationsutbytet mellan partnerna sker effektivt och korrekt.

Gridbiz är aktiva i dialogen med branschföreningar såsom Svensk Energi, Svenska Stadsnätsföreningen och Svensk Vatten. Genom Energiforsk (www.energiforsk.se) driver Gridbiz projekt inom informationsstandardisering.

Genom våra kunduppdrag har vi samlat kunskap och erfarenhet, och där vi hittar branschgemensamma resultat vill vi gärna dela med oss genom olika typer av standardisering och/eller branschrekommendationer.